TIES onderzoek: onderwijssystemen van grote invloed op succes migrantenkinderen

De manier waarop het onderwijs in een land is georganiseerd, heeft een groot effect op het succes, of het falen, van de migrantenkinderen. In Frankrijk en Zweden komen migrantenkinderen het beste terecht. In Zweden gaan zes keer zoveel kinderen van Turkse gastarbeiders naar het hoger onderwijs als in Duitsland. Het gaat om kinderen met dezelfde achtergrond, in veel gevallen kwamen hun ouders uit dezelfde streek.

Dat schrijft Sheila Kamerman in haar artikel ‘Het beste land voor een migrantenkind’, gepubliceerd in NRC Handelsblad van 6 oktober.
De aanleiding voor het artikel is het grootscheepse Europese onderzoek naar ‘de tweede generatie’ onder de titel ‘The European Second Generation Compared’.
Coördinator van het onderzoek was onderwijssocioloog Maurice Crul, hoogleraar onderwijs en diversiteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met Europese collega’s vergeleek hij de school- en arbeidsloopbanen van tienduizend jonge volwassenen. Ze kwamen uit dezelfde etnische groepen, maar woonden in acht verschillende landen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Zwitserland en Oostenrijk.

Download het onderzoek >

Het artikel in NRC Handelsblad is alleen toegankelijk voor abonnees >