Opening canon van het nl onderwijs & presentatie Onderwijserfgoed website

14 nov 2012, HAN. De Onderwijserfgoed site is te zien op onderwijserfgoed.nl/

Hoe leerden kinderen vroeger lezen en schrijven? Matressenscholen, wat zijn dat? Waarom werd in Nederland de leerplicht pas in 1901 ingevoerd? En sinds wanneer maken leerlingen van groep acht de Cito-toets? Al deze thema’s komen aan bod in de Canon van het Onderwijs, die een commissie onder leiding van Sijbolt Noorda op verzoek van de Onderwijsraad heeft samengesteld. De onderwijscanon is aangeboden aan oud-minister van onderwijs Jo Ritzen.

“Het is goed om kennis te nemen van de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs en van de traditie waarin wij staan. Wij zijn geworden wie wij zijn dankzij mensen als Theo Thijssen, Jan Ligthart en anderen. De Canon van het Onderwijs geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis van het onderwijs via dertig markante vensters. Het is een inspiratiebron voor iedereen die hart heeft voor het onderwijs, niet in de laatste plaats voor hedendaagse collega’s van Thijssen en Ligthart. Zij maken immers nog steeds het verschil”, aldus Geert ten Dam, voorzitter van de Onderwijsraad.

Op 14 november wordt de Canon van het Onderwijs gelanceerd tijdens een levendige bijeenkomst. In Nijmegen zullen teams van studenten, onderwijsjournalisten, politici en leraren van het jaar tegen elkaar en het publiek strijden in een interactieve onderwijscanonquiz. Wie weet het meeste van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis?

In aanvulling op het boek wordt een deel van de onderwijserfgoedsite ingericht voor de Canon van het Onderwijs. De website biedt uittips, leuke weetjes en meer achtergrondinformatie bij de dertig vensters van de onderwijscanon. Via @onderwijscanon wordt informatie op Twitter gedeeld en kunnen belangstellenden de presentatie van de canon op de voet volgen.

meer info